browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Analiza unui meci

Posted by on September 13, 2010

Dupa ce ti-ai deschis conturi la mai multe agentii de pariuri, dupa ce te-ai familiarizat cu regulile si procedurile acestora si dupa ce ti-ai cantarit riscul, este timpul sa treci la treaba, sa te apuci de pariuri ! Este timpul sa-ti faci o parere despre oferta agentiilor, sa aduni informatii utile despre echipe si evenimente.

Iata pasii necesari, cheia unui posibil succes :
# 1. Privirea de ansamblu

Afla cine si ce ofera.
Ia in calcul mai multe case de pariuri (vezi Agentiile Recomandate de noi)
Fa astfel o comparatie intre cotele acestor agentii si selecteaza-le pe cele mai mai bune.

# 2. Analiza superficiala a ofertei

Inainte de incepe sa analizezi atent oferta, este bine sa o ’scanezi’ in mod superficial. Spun asta pentru ca daca esti conectat la un anumit meci (sau eveniment), o sa stii imediat cand ti se iveste o ocazie buna. De multe ori nu trebuie sa analizezi foarte profund un meci pentru a te hotari daca sa pariezi sau nu pe respectivul meci.
Daca nu te poti hotari daca sa pariezi sau nu pe un meci sau eveniment, poate ca, pana la urma, nu e chiar un meci foarte bun – o sansa foarte buna pentru tine.
In aceasta faza nu e bine sa dai foarte mult atentie cotelor, doar observa evenimentele despre care simti ca iti vor aduce un castig sigur.

# 3. Analiza statistica

Un lucru trebuie sa fie bine retinut : statistica nu trebuie sa fie singurul criteriu cand alegi un meci sa-l pariezi. Statistica trebuie folosita doar ca o informatie adtionala ‘feeling-ului’ propriu.
Foloseste statisticile doar cand ai o usoara indoiala referitoare la un anumit pariu si doar ca un supliment pe langa celelalte criterii.
Statisticile cele mai relevante sunt : clasamentul la zi, ultimile meciuri disputate de fiecare echipa, rezultatele directe intre echipe in ultimii 5-10 ani.

# 4. Starea de sanatate a echipei – accidentari

Inainte de a-ti plasa pariul, este bine sa iei in calcul situatia echipelor.
Casele de pariuri isi prezinta oferta (cotele) cu mult timp inainte ca meciul sa inceapa, drept pentru care ele nu sunt neaparat la curent cu situatia accidentarilor.
Aici jucatorul are un usor avantaj fata de casa de pariuri, pentru ca el se poate informa chiar pana in ultimul minut inainte sa inceapa meciul.
Daca un jucator important (sau mai multi) ai unei echipe se accidenteaza, atunci ar trebui sa-ti revizuiesti pariul, mai ales daca este vorba de o echipa medie sau mai slaba, dependenta de un jucator cheie.

# 5. Tipul meciului

Ce fel de meci vrei sa pariezi : un meci de cupa, international, de campionat, un amical ?
Cupele nationale sunt, adesea, foarte greu de prezis si difera in functie de cupa si tara care organizeaza cupa.
In Anglia, ‘league cup’ mai este inca importanta.
In Germania, Franta, Spania si Italia, datorita aglomerarii programului, multe echipe mari se prezinta cu ‘rezervele rezervelor’ la meciurile de cupa, ea fiind lipsita de importanta.
In Franta foarte rar se intampla ca 2 sau mai multe echipe mari sa ajunga in sferturile cupei.
Chiar si in Anglia, echipe ca Manchester United isi odihnesc jucatorii mari in cupa.
Este bine de evitat aceste meciuri.
Cu o atentie deosebita trebuie tratate finalele de cupa. Chiar daca mass-media face dintr-o echipa o mare favorita, statistica spune ca finalele de cupa sunt deschise oricarui rezultat, indiferent de diferenta de valoare dintre echipele combatante.
Meciurile din cupele europene (Liga Campionilor, Cupa UEFA) sunt mai usor de ‘prezis’ decat alte meciuri de cupa sau campionat. In primele runde (faze) ale acestor competitii pot aparea unele surprize, echipele mari multumindu-se sa promovez in etapele superioare. Dar, pe masura ce inaintam in fazele superioare, echipele ce joaca acasa tind sa castige mai usor.
Meciurile amicale inter-tari se termina de foarte multe ori la egalitate.
In meciurile internationale cu miza este foarte important sa joci acasa, fiind in general in joc si mandria nationala.

# 6. In ce campionat se joaca meciul ?

In Italia cand se intalnesc echipele mari intre ele, deseori meciul se termina egal.
Prima divizie norvegiana este adesea foarte previzibila.
In Anglia, rezultatele sunt foarte imprevizibile si apar multe surprize, in general in primul si ultimul sfert de sezon.
Germania a devenit mult mai imprevizibila decat era in urma cu cateva sezoane.
Campionatul francez are un procentaj ridicat de victorii acasa. De urmarit echipa Bastia, care are cel mai ridicat procent de victorii acasa.

# 7. Care este importanta meciului ?

Echipele mari din Europa joaca foarte multe meciuri in fiecare sezon. Este aproape imposibil ca echipele de top sa aiba o evolutie constanta pe tot parcursul sezonului. In timpul sezonului, echipele ‘aspirante’ de la jumatatea clasamentului (care nu au un obiectiv inalt) castiga adesea in fata unor echipe cu medalii sau in fata unor echipe care tintesc doar sa ’supravetuiasca’ pe prima scena.
Echipele care nu au nici un scop, care nu joaca pentru nimic, nu au o tensiune a jocului si joaca foarte bine.
Se stie ca echipele deja retrogadate pot juca mai bine atunci cand soarta lor este pecetluita, nemaiexistand presiunea cand nu erau matematic retrogadate.
E bine deci sa te feresti de astfel de meciuri, care au rezultate imprevizibile.
Derby-urile locale trebuie tratate cu o mare atentie. Acestea au tendinta de a se termina le egalitate, teama de a pierde depasind dorinta de a castiga. Asemenea meciuri sunt Roma – Lazio sau Inter – Milan, echipe care impart acelasi teren. Este un sfat bun sa pariezi X pe aceste meciuri.
Primele runde din cupele europene pot aduce surprize, pentru ca favorita nu joaca ‘niciodata’ la adevarata ei valoare in meciul tur, daca acesta se disputa in deplasare. Echipele mari stiu ca pot face totul acasa, in retur, si adesea merg in tur pe o remiza sau o infrangere usoara.
Nu merita sa pariezi pe amicaluri, fie ca sunt internationale, de pre-sezon sau meciuri spectacol. Nefiind nici o miza la mijloc, este greu de prezis un asemenea meci.

# 8. In ce perioada se joaca ?

In multe campionate europene, sezonul incepe in august si se termina in mai. In primul sfert de sezon (august – septembrie – octombrie) rezultatele pot fi foarte imprevizibile si adesea echipele mai putin cotate bat echipele mari. Acum este timpul daca vrei sa pariezi pe surprize, pe echipele mici, cu cote mari.
Din noiembrie si pana in martie, campionatele se ‘linistesc’, lucrurile se aseaza si revin la normal. Rezultatele devin ‘normale’ si echipele de top castiga cu usurinta. Acum echipele noi promovate care au avut un inceput mai bun incep sa piarda.
In ultimul sfert de campionat (incepand din aprilie), rezultate pot fi mai greu de prezis. Echipele aflate la retrogadare sunt disperate si acest lucru face ca aceasta parte a campionatului sa fie dificila pentru pariori. S-ar putea sa ai de castigat daca vei paria bani putini pe echipe mai putin favorite decat sa pariezi bani multi pe favoriti.
In campionatele scandinave (Norvegia, Finlanda si Suedia) pecum si cele din Rusia si Ucraina, sezonul incepe in aprilie-mai si se termina in octombrie. Echipele de top din aceste tari au de cele mai multe ori un debut prost, mai ales cele care au participat in cupele europene (echipe gen Rosenborg). Incepand cu iunie, aceste echipe incep sa castige fara probleme.

# 9. Cum si cand folosim clasamentele?

La inceputul sezonului, clasamentele nu trebuie folosite deloc, pentru ca ele nu spun mare lucru.
Asteapta ca sezonul sa se ‘aseze’ si poti incepe sa te folosesti de clasamente, cam dupa un sfert de sezon.
Chiar si atunci, clasamentul nu trebuie niciodata folosit ca singurul criteriu in alegerea unui meci. Nu uita ca agentiile de pariuri folosesc clasamentele si statisticile de pe ultimii 5-10 ani cand se hotarasc ce cote sa ofere.

# 10. In ce forma sunt echipele ?

Unul din cele mai importante criterii folosite de casele de pariuri in stabilirea cotelor il reprezinta forma in care se gasesc echipele. Echipele in forma sunt aproape intotdeauna recunoscute si apreciate de agentiile de pariuri, cotele reflectand acest lucru.
O echipa care a castigat ultimile 4 meciuri are foarte rar o cota buna la agentie.
Trebuie sa identifici o echipa in forma cat mai devreme posibil, pentru a avea castiguri bune, inainte ca agentia sa scada cotele pentru acea echipa.
In timpul unui sezon, echipele trec prin perioade de noroc sau ghinion. Echipele pot juca foarte prost pentru o perioada, apoi, o schimbare in managementul echipei face ca situatia sa se schimbe la 180 grade, si echipa respectiva da lovitura. Pentru a avea succes, este important sa identifici aceste perioade de timpuriu, inaintea agentiilor.

# 11. Istoria recenta

Unii jucatori nu iau deloc in calcul statisticile de pe ultimii 5-10 ani atunci cand plaseaza un pariu.
Jucatorii de succes nu folosesc acest criteriu drept unul vital. Totusi, daca celelalte criterii (de exemplu clasamentul si forma de moment) indica o predictie iar istoria recenta arata opusul, ei prefera sa abandoneze acest meci si sa nu-l mai parieze.
Statisticile de pe ultimii 5 ani pot indica o superioritate (sau inferioritate dupa caz) psihologica a echipelor.
De exemplu in Anglia, echipele de top au asa-numitele ‘echipe sperietori’. De exemplu, Manchester United nu a batut niciodata acasa la Sheffield W. De asemenea, este recunoscut faptul ca echipele italiene castiga in fata echipelor englezesti in competitiile europene.
Aceste lucruri par superstitii, insa este imprudent sa nu le iei in calcul cand vezi ca ele se intampla de fiecare data.

# 12. Circumstante speciale

O atentie deosebita trebuie acordata ultimelor etape. De multe ori se poate ajunge la asa zisele meciuri ’strategice’, la mica intelegere (la meciurile unde este implicata cate ochipa aflata in lupta pentru supravetuire sau pentru castigarea titlului). Campionatul Italian (Serie A) este recunoscut pentru asemenea mecuri usor de prezis din ultima etapa a campionatului, unde echipele care au nevoie de puncte le castiga de la cele care nu mai au nevoie.
Trebuie studiata cu atentie si situatia in care un egal multumeste ambele echipe. De exemplu, o echipa are nevoie de un egal pentru a castiga campionatul, in timp ce celeilalte ii ajunge un punct pentru a se salva de la retrogadare.
Agentiile de pariuri sunt foarte atente la aceste situatii si cotele sunt impartite. Un asemenea egal va iesi in campionatul italian, insa s-ar putea sa nu apara in campionatul Angliei, datorita onestitatii tipice echipelor englezesti, care joaca din mandrie si orgoliu.
Este un sfat sa pariati X pe aceste meciuri, insa de cele mai multe ori agentiile de pariuri nu le vor cota.

Comments are closed.